NOUVEAU BÂTIMENT POUR LES SCIENCES HUMAINES

imagen voladizo 2_edited.jpg

COMPETITION

 

LOCATION: Ecublens, Suiza

YEAR: 2021

STATUS: Approach

PROGRAM: Educational

Design: Carlos Martínez (AR-AR) + Fiallo Atelier + Manuela Eblé C + Juan Jose Vargas

COLLABORATORS: Manuela Eblé C - Carlos Mártinez
- Jesús Fiallo - Juan Jose Vargas - Ana María Díaz Parra - Juan Sebastián Camacho Perea - Daniel Sánchez - Maria Fernanda Guerrero - Enrique Cadavid - Alejandra Leon.

 

THE NEW HUMANITIES BUILDING

 A DOOR OF CONVERGENCE BETWEEN THE ACADEMY, THE COMMUNITY AND NATURE.

The care and special attention that the University of Laussane has dedicated to the construction of its territory stands out when we find the close relationship that exists between its architecture and landscape. Admirable quality that has consecrated an exceptional character and identity. This proposal preserves and empowers this character, through a sustainable project capable of integrating with the pre-existing buildings as well as the natural ones of the place; with the philosophy of the academic community; and with what Norberg-Schulz called genius loci.

STRATEGIC ACTIVATION PRINCIPLES

1.  BAR - ATRIUM

It is decided to take the bar to develop the project due to its satisfactory correspondence to the conditions of the place. However, it is decided to combine it with the atrium in order to respond to the demands of the program and, in turn, to be able to control a low height in the building. In this way, the building is made up of two bars, very slender and elongated, joined by a central void: bar-atrium.

1.png

2.  PASSAGE-LOGY

The building intentionally covers Rte. de la Chamberonne to redefine it as a route that reinterprets the historical passages of the medieval European city. A route with a civic and public character that is blurred with the collective activity of the ground floor of the building and the central square that converges all the activity of the Internef building, the Executive Education HEC Lausanne and the nouveau bâtiment pour les sciences humaines.

2.png

3. EMPTY

The central-longitudinal void of the building takes on the role of the main axis and organizer of the whole, on which all the activities of the building are turned. Its central arrangement allows each of the bars to have its own character. On the other hand, the secondary voids —the void between the passage-square and the transversal voids over the public square— take on the role of articulating pieces of the landscape, since they interweave the vegetation of the building with that of its surroundings. The empty architectural resource to relate and separate at the same time, the intimate activity (floor 2-3) and the public-semi-public activity (ground floor-basement) of the building.

3.png

4. GARDEN

We reactivated the southeastern edge that forms the existing hill, with the implantation of a wooded garden that descends along a slope, modifying the inclination of the ground to allow it to permeate the basement of the building, and thus, finally, link with the scattered vegetation of the square and all surrounding place. This ecological border rescues the reading of the course of the river, visually articulating its route to its place of mouth: the Lac Leman; and also rescues the relationship with the near and distant landscape of the place, visually interweaving the Forêt de Dorigny, Parc Louis-Bourget and the Alps.

4.png
espacio publico 2_edited.jpg
vacio editada final_edited_edited.jpg
pasillo exterior cubierto editado_edited
fachada_edited.jpg
02. SOTANO DFS.png
Bioclimatica_edited.png